Vedtægter for Konservative i Gentofte

§1

Foreningens navn er: Det Konservative Folkeparti i Gentofte kommune, i daglig tale Konservative i Gentofte. Herefter benævnt vælgerforeningen.

Vælgerforeningen er tilsluttet Det Konservative Folkeparti.

 

§2

Vælgerforeningen har til formål

  • at være samlingssted for konservative vælgere
  • igennem sit arbejde at medvirke til udformningen og formidlingen af partiets politik
  • at forestå udbredelsen af konservative holdninger
  • at fremme debatten om konservativ politik blandt medlemmer og vælgere

Vælgerforeningen må ikke arbejde i modstrid med Det Konservative Folkepartis idé og virke.

 

§3

Vælgerforeningen varetager det konservative arbejde i kommunen.

Vælgerforeningen skal opstille konservative kandidater til kommunalvalget i Gentofte kommune. Opstillingen skal foregå på én konservativ liste.

Vælgerforeningen opstiller en konservativ folketingskandidat i kredsen.

Vælgerforeningen skal indstille en eller flere lokale kandidater til regionsvalget.

 

§4

Enhver borger, der tilslutter sig partiets program og vedkender sig Det Konservative Folkepartis idé og politik, kan optages som medlem af vælgerforeningen. Intet medlem kan samtidig være medlem af et andet politisk parti. Forretningsudvalget kan afvise anmodning om medlemskab.

Ved indmeldelsen modtager medlemmet et eksemplar af vælgerforeningens vedtægter eller henvises til, hvor de kan findes elektronisk.

Medlemskab af vælgerforeningen gælder automatisk som medlemskab af Det Konservative Folkeparti.

Det enkelte medlem registreres i vælgerforeningen og partisekretariatet med navn, adresse og eventuel e-mail. Er der oplyst en e-mail, vil indkaldelser til møder, generalforsamlinger etc. normalt ske pr. mail. Det påhviler medlemmet at give vælgerforeningen eller partisekretariatet besked om ændret adresse og/eller mail.

Såfremt et medlem flytter, skal Forretningsudvalget give partisekretariatet besked om medlemmets nye adresse, så medlemskabet kan overføres til den konservative vælgerforening i tilflytterkommunen. Såfremt det pågældende medlem ønsker at fortsætte sit medlemskab i fraflytterkommunen, påhviler det medlemmet selv at give partisekretariatet besked herom.

Vælgerforeningen kan ud fra geografiske grænser bestå af en eller flere lokalforeninger.

Oprettelse af lokalforeninger skal godkendes på vælgerforeningens generalforsamling.

Nedlæggelse af lokalforeninger sker jf. lokalforeningens egne vedtægter.

Øvrige bestemmelser i disse vedtægter om lokalforeninger er kun gældende for vælgerforeninger, der har lokalforeninger.

 

§5

Kontingentet fastsættes på den ordinære generalforsamling. For unge under uddannelse, medlemmer af partiets ungdomsorganisationer og pensionister kan kontingentet nedsættes, ligesom der kan ydes rabat for ægtefæller/samlevende. Æresmedlemmer opkræves ikke kontingent.

Generalforsamlingen træffer beslutning om, hvilken andel af kontingentindtægterne der tilfalder lokalforeningerne.

 

§6

Generalforsamlingen er vælgerforeningens højeste myndighed. Den indkaldes af Forretningsudvalget ved skriftlig meddelelse til hvert enkelt medlem med mindst 2 ugers varsel med angivelse af dagsorden.

Stemmeret har fremmødte medlemmer, der har betalt det sidst opkrævede kontingent, og hvis medlemskab har varet mindst 1 måned. Medlemmet skal have folkeregisteradresse i vælgerforeningens kommune for at have stemmerettigheder ved opstilling af kandidater til kommunalvalg, regionsrådsvalg og folketingsvalg.

Det er tillige et krav, at medlemmer af Konservative Studerende har et partimedlemskab for at deltage på generalforsamlingen.

Der kan ikke stemmes ved fuldmagt.

Afstemningsmetoden fastsættes af dirigenten. Dog kan mindst 10 tilstedeværende medlemmer forlange skriftlig afstemning.

 

§7

Ordinær generalforsamling skal afholdes hvert år inden 1. marts. Dagsordenen skal mindst indeholde følgende punkter:

  1. Valg af dirigent
  2. Beretning om foreningens virke i det forløbne år
  3. Fremlæggelse af det af Hovedbestyrelsen godkendte reviderede regnskab
  4. Fastsættelse af kontingent frem til næste ordinære generalforsamling.
  5. Indkomne forslag
  6. Beretning fra den konservative kommunalbestyrelsesgruppe om gruppens politik
  7. Valg af formand
  8. Valg af næstformand
  9. Valg af 3 medlemmer af Forretningsudvalget, samt en 1. og 2. suppleant for disse.
  10. Valg af indtil 76 medlemmer af Hovedbestyrelsen, således at den størst mulige bredde i Hovedbestyrelsen søges sikret. Medlemmerne er valgt for to år, halvdelen er på valg hvert år
  11. Valg af 2 revisorer og suppleanter for disse
  12. Valg af delegerede til partiets landsråd, jf. vedtægter for Det Konservative Folkepartis organisation § 4, stk. 2, pkt. 10 og 11, samt suppleanter for disse
  13. Politisk drøftelse
  14. Eventuelt

For de under punkt 12 nævnte valg gælder, at delegerede og suppleanter vælges i nummerfølge, således at suppleant nr. 1, 2, 3 o.s.v. overgår til delegeretpladser, i den udstrækning dette måtte blive aktuelt efter folketingsvalg, ligesom sidstvalgte delegerede overgår til henholdsvis 1., 2. og 3. o.s.v. suppleantpladser, såfremt dette bliver påkrævet.

Som delegerede kan vælges medlemmer af foreningen, der har betalt det sidst opkrævede kontingent, og såfremt medlemmet på tidspunktet for Landsrådets afholdelse har været medlem i mindst 1 måned.

Vælgerforeningen kan ved en vedtægtsændring beslutte, at en andel af de delegerede udpeges af lokalforeningerne.

Forslag, der ønskes bragt til afstemning under indkomne forslag, skal være formanden i hænde senest 5 dage før generalforsamlingens afholdelse.

 

§8

Ekstraordinær generalforsamling indkaldes, når et flertal i Forretningsudvalget eller Hovedbestyrelsen finder det ønskeligt.

Den skal indkaldes, når mindst 25 medlemmer eller mindst 25 % af vælgerforeningens medlemmer skriftligt fremsætter begæring herom med angivelse af forhandlingsgenstand. En sådan generalforsamling skal indkaldes til møde, der med 8 dages varsel afholdes senest 3 uger efter, at begæringen er tilstillet formanden.

 

§9

Generalforsamlingen opstiller de konservative kandidater til kommunalvalg. Kandidaterne skal være medlem af partiet, erklære sig enig i partiets program og tilslutte sig partiets politik.

Intet medlem af Det Konservative Folkeparti må opstille på anden liste, hvis der findes en konservativ liste.

På en generalforsamling, hvor opstilling af kandidater til kommunalvalg finder sted, har udover de i § 6 anførte, tillige de af ungdomsorganisationernes medlemmer, som har valgret og er opført på valglisten i vælgerforeningens område, stemmeret under vedkommende punkt på dagsordenen; dog er det en betingelse, at de har været medlemmer af ungdomsforeningen i mindst 1 måned, ligesom det sidst forfaldne kontingent til ungdomsforeningen skal være betalt.

Kandidaterne opstiller prioriteret sideordnet.

Hvis formanden vælges som kandidat til kommunalvalget, fratræder denne automatisk som formand, og næstformanden overtager formandsposten frem til næste generalforsamling. Den tidligere formand kan fortsætte i Forretningsudvalget.

Valg af kandidater til kommunalvalget sker efter indstilling fra Hovedbestyrelsen.

Kandidater indstilles i prioriteret rækkefølge til generalforsamlingens godkendelse, dog således at generalforsamlingen kan ændre placeringen på listen eller fravælge kandidater.

Den af Hovedbestyrelsen indstillede liste skal indeholde det maksimale antal kandidater, som den til enhver tid gældende kommunale valglov tillader opstillet.

Det af Hovedbestyrelsen nedsatte kandidatudvalg skal tidligt på året aktivt indhente forslag til kandidater fra foreningens medlemmer.

Forslag til konservative kandidater til kommunalvalg skal være anmeldt til Forretningsudvalget senest en uge efter udsendelsen af indkaldelsen til opstillingsgeneralforsamlingen.

 

§10

Generalforsamlingen opstiller den eller de konservative kandidater til Folketinget. Såfremt kommunen er en del af en større opstillingskreds afholdes et fælles opstillingsmøde for alle medlemmer bosiddende i opstillingskredsen.

Den enkelte vælgerforening opstiller selv partiets folketingskandidat(er). Der skal opstilles en kandidat i hver opstillingskreds, der er i kommunen. Kandidaterne kan kun opstille i én opstillingskreds pr. storkreds.

Opstillingen skal ske senest 24 måneder efter afholdelse af folketingsvalg på en generalforsamling, hvor alle vælgerforeningens medlemmer har tale-, møde- og stemmeret i henhold til § 6. Opstillingen skal først bekræftes efter afholdelse af folketingsvalg eller når Forretningsudvalget beslutter dette.

Hvis en kreds bliver ledig, skal der afholdes generalforsamling med opstilling senest 6 måneder efter kredsen er blevet ledig.

Kandidaterne skal være medlemmer af partiet og erklære, at de støtter partiets program og tilslutter sig partiets politik.

På en generalforsamling, hvor opstilling af kandidater til folketingsvalg finder sted, har udover de i § 6 anførte, tillige de af ungdomsorganisationernes medlemmer, som har valgret og er opført på valglisten i vælgerforeningens område, stemmeret under vedkommende punkt på dagsordenen; dog er det en betingelse, at de har været medlemmer af ungdomsforeningen i mindst 1 måned, ligesom det sidst forfaldne kontingent til ungdomsforeningen skal være betalt.

Valg af folketingskandidat sker efter indstilling fra Hovedbestyrelsen efter forslag fra Forretningsudvalget.

Forslag til konservative kandidater til folketingsvalg skal være anmeldt til Forretningsudvalget senest en uge efter udsendelse af indkaldelsen til opstillingsgeneralforsamlingen.

 

§11

Forretningsudvalget nedsætter et kampagneudvalg for hver opstillet folketingskandidat. Kampagneudvalget har til opgave at tilrettelægge og gennemføre folketingskandidatens kampagne. Forretningsudvalget udpeger en kampagneleder for hver opstillet folketingskandidat efter indstilling fra de respektive folketingskandidater. Hvis der er flere vælgerforeninger i kredsen udpeger bestyrelserne i enighed kampagnelederen efter indstilling fra folketingskandidaten.

Forretningsudvalget har ansvaret for budget, regnskab og revision af udgifterne til kampagneudvalgets arbejde.

Afgår folketingskandidaten ophører kampagneudvalget automatisk.

 

§12

Forretningsudvalget varetager det daglige arbejde i vælgerforeningen, under ansvar over for Hovedbestyrelsen. Det består af formanden, næstformanden og de på generalforsamlingen valgte medlemmer.

Den lokale KU-formand er observatør i Forretningsudvalget og har som sådan ret til at deltage i Forretningsudvalgets møder med taleret. Forretningsudvalget kan dog udelukke vedkommende fra deltagelse i Forretningsudvalgets møder, hvis dette efter Forretningsudvalgets skøn undtagelsesvis måtte være hensigtsmæssigt.

Det gælder for den lokale KU-formand, at Forretningsudvalget kan kræve medlemskab af partiet. Det gælder ligeledes for vedkommende, at Forretningsudvalget kan kræve at der i stedet for formanden skal udpeges en lokalt bosiddende repræsentant, hvis formanden ikke bor i kommunen.

Forretningsudvalget konstituerer sig på sit første møde med kasserer, sekretær, medlemsansvarlig og webmaster.

Vælgerforeningsformand og kasserer kan ikke være den samme person. Desuden vælger Forretningsudvalget en repræsentant til storkredsbestyrelsen af sin midte.

I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.

I tilfælde af vakance indtræder suppleanterne i rækkefølge.

Sekretæren udarbejder referat af møderne.

 

§13

Hovedbestyrelsen består af:

  • Forretningsudvalget
  • De på generalforsamlingen valgte medlemmer af Hovedbestyrelsen
  • Formanden for den lokale KU-forening
  • 1 repræsentant fra den lokale KU-forening pr. påbegyndt 25 medlemmer i foreningen, dog maksimalt 5
  • Partiets medlemmer af kommunalbestyrelsen
  • Partiets medlemmer af regionsrådet, der har bopæl i kommunen
  • Partiets medlemmer af Europa-Parlamentet, der har bopæl i kommunen
  • Partiets folketingsmedlem eller -kandidat, der er opstillet i opstillingskredsen.

Ungdomsforeningens repræsentanter skal opfylde betingelserne for at være medlemmer af foreningen og skal anmeldes til foreningens formand.

Hovedbestyrelsen indkaldes af formanden, ligesom Hovedbestyrelsen gennem formanden kan forlanges indkaldt af mindst 10 hovedbestyrelsesmedlemmer med angivelse af forhandlingsemne.

Hovedbestyrelsen fastsætter selv sin forretningsorden.

Hovedbestyrelsen kan nedsætte udvalg af politisk og organisatorisk art.

Senest 12 måneder før et kommunalvalg nedsætter Hovedbestyrelsen af sin midte et kandidatudvalg bestående af 2 medlemmer fra Hovedbestyrelsen, Forretningsudvalget, og KU’s formand.

I tilfælde af stemmelighed er formandens stemme udslagsgivende.

Der udarbejdes referat af generalforsamlinger samt møder i Hovedbestyrelsen og der udsendes referat fra hovedbestyrelsesmøder til Hovedbestyrelsens medlemmer.

Udtræder et medlem i årets løb af Hovedbestyrelsen, herunder ved flytning fra kommunen, kan der ved førstkommende generalforsamling vælges et nyt medlem for resten af perioden.

 

§14

Regnskabsåret følger kalenderåret.

De på generalforsamlingen valgte revisorer udfører kritisk revision af årsregnskabet og af regnskabsførelsen.

Forretningsudvalget har ansvaret for vælgerforeningens økonomi og regnskab.

Vælgerforeningen tegnes i juridiske og økonomiske anliggender af formanden/næstformanden og yderligere ét medlem af Forretningsudvalget i forening. Forretningsudvalget kan meddele prokura.

Baseret på vælgerforeningernes medlemstal opkræves et kontingent til partiet. Kontingentets størrelse fastsættes af partiets hovedbestyrelse og opkræves af partisekretariatet i forbindelse med opkrævningen af medlemskontingentet.

Storkredsforsamlingen kan fastsætte et kontingent baseret på medlemstal eller stemmetal til kommunalvalg.

 

§15

Såfremt et medlem af en konservativ vælgerforening i afgørende spørgsmål modarbejder partiets politik og virke eller overtræder partiets vedtægter, kan medlemmet efter indstilling fra Hovedbestyrelsen ekskluderes på en ordinær eller ekstraordinær generalforsamling, hvor eksklusion skal være angivet i dagsordenen. Hovedbestyrelsens beslutning skal ske med 2/3 flertal, og indstilling til eksklusion skal være opført som selvstændigt punkt i den på forhånd udsendte dagsorden.

Eksklusion kan kun ske, hvis mindst 2/3 af de på generalforsamlingen fremmødte medlemmer stemmer herfor. Meddelelse om Hovedbestyrelsens begrundede indstilling om eksklusionen skal skriftligt meddeles det pågældende medlem inden indkaldelsen af den pågældende generalforsamling. Endvidere skal der gives storkredsformanden skriftlig meddelelse, for at denne kan optage forhandling med henblik på at søge tvisten bilagt. Det pågældende medlem er berettiget til at afgive møde på den generalforsamling, hvor eksklusionen er på dagsordenen, for at redegøre for sin sag, men er uden stemmeret.

Det ekskluderede medlem kan indbringe spørgsmålet om eksklusionen for storkredsbestyrelsen, der er beføjet til at stadfæste eller underkende eksklusionen.

Storkredsens afgørelse er endelig, såfremt den vedtages med mindst 2/3 af de fremmødtes stemmer. I modsat fald kan afgørelsen indbringes for partiets hovedbestyrelse til endelig afgørelse.

 

§16

Såfremt en lokalforening i afgørende spørgsmål modarbejder vælgerforeningens politik og virke eller overtræder partiets vedtægter, kan lokalforeningen efter indstilling fra Hovedbestyrelsen nedlægges på en ordinær eller ekstraordinær generalforsamling i vælgerforeningen, hvis nedlæggelsen fremgår af dagsordenen. Hovedbestyrelsens beslutning skal ske med 2/3 flertal, og indstilling til nedlæggelse skal være opført som selvstændigt punkt i den på forhånd udsendte dagsorden.

Nedlæggelse kan kun ske, hvis mindst 2/3 af de på generalforsamlingen fremmødte medlemmer stemmer herfor. Meddelelse om Hovedbestyrelsens begrundede indstilling om nedlæggelse skal skriftligt meddeles den pågældende lokalforening inden indkaldelsen af den pågældende generalforsamling. Endvidere skal der gives storkredsformanden skriftlig meddelelse, for at denne kan optage forhandling med henblik på at søge tvisten bilagt.

Den nedlagte lokalforening kan indbringe spørgsmålet om nedlæggelse for storkredsbestyrelsen, der er beføjet til at stadfæste eller underkende eksklusionen. Storkredsens afgørelse er endelig, såfremt den vedtages med mindst 2/3 af de fremmødtes stemmer. I modsat fald kan afgørelsen indbringes for partiets hovedbestyrelse til endelig afgørelse.

 

§17

Disse vedtægter kan ændres, hvis 2/3 af de fremmødte medlemmer stemmer derfor på en generalforsamling. Det påhviler Forretningsudvalget at påse, at vedtægtsændringer ikke vedtages, såfremt de strider mod partiets vedtægter eller storkredsens vedtægter.

Enhver ændring eller tilføjelse til partiets standardvedtægter skal indsendes til godkendelse af partiets hovedbestyrelse, jf. § 27 i vedtægter for Det Konservative Folkepartis organisation.

Partiets vedtægtsudvalg afgør fortolkningsspørgsmål i forhold til vedtægterne jf. § 9, stk. 7 i vedtægter for Det Konservative Folkepartis organisation.

Forslag til vedtægtsændringer fra medlemmerne skal indsendes til formanden inden 15. december for at blive behandlet på den ordinære generalforsamling.

Forslag til vedtægtsændringer og forslagets ordlyd skal udsendes til medlemmerne mindst 8 dage før generalforsamlingen.

 

§18

Vælgerforeningen kan opløses efter vedtagelse af to med tre ugers mellemrum særligt indkaldte generalforsamlinger med 3/4 stemmeflerhed. Ved opløsningen tilfalder vælgerforeningens ejendele Det Konservative Folkeparti i storkredsen med henblik på at lave konservativt arbejde i kommunen.

——————————————

Vedtaget på generalforsamlingen den 26. februar 2015

Konsekvensrettet pba. standardvedtægter for vælgerforeninger vedtaget på hovedbestyrelsesmøde den 14. november 2023